Kategorie
Promocja
Drip - musicie tego spróbować!
Aby przygotować pyszną, intensywną kawę wcale nie trzeba inwestować wielkich sum w profesjonalny ekspres. Możliwe są również inne metody przyrządzenia aromatycznej kawy! Urządzeniem, które to umożliwia jest drip. Kawa przygotowywana w dripie jest doskonałą alternatywą dla americano – jest delikatna, pełna smaku i wyrazistości. Ponadto, drip doskonale wydobywa z kawy delikatne nuty owocowe, kwiatowe, karmelowe, orzechowe. Aby osiągnąć pełnię smaku tworzonego specjału najlepiej sięgnąć po jednolite ziarna wysokiej jakości. Tak zwane „single” świetnie pasują do tego rodzaju zaparzania, uwalniając maksimum aromatu i smaku. Z kolei zbyt mocno palone ziarna mogą być kwaśne i zbyt jałowe w smaku.Dużą zaletą dripu jest również czas przygotowania kawy. Zrobienie dużego kubka nie zajmuje więcej niż 5 minut!
Jak przygotować kawę z dripa?
Aby zaparzyć pyszną kawę należy w pierwszej kolejności zalać papierowy filtr gorącą wodą, tak aby pozbyć się papierowego smaku oraz ogrzać naczynie. Następnie, po wylaniu wody rozpoczynamy proces parzenia. Mieloną grubo kawę wsypujemy do filtra i zalewamy wodą o odpowiedniej temperaturze (zazwyczaj 90 stopni). Pierwsze 50 gram wody wlewamy powoli, wolnym strumieniem. Jest to tak zwany etap preinfuzji, który ma za zadanie ogrzać ziarenka i przygotować je do uwolnienia całości smaku. Po 30 sekundach, powoli, kolistymi ruchami dolewamy wody. Czekamy około 2,5 minuty, aż cała kawa spłynie do naczynka. Po tym wyrzucamy filtr i przelewamy pyszną kawę do filiżanek.
Jak widać proces ten jest niezwykle prosty, a dzięki dripowi możemy cieszyć się doskonałej jakości kawą w zaledwie kilka minut! Obserwując zmieniające się gusta kawowe, nie sposób nie dostrzec faktu, iż kawy przelewowe, w tym te przygotowane metodą drip, zdecydowanie wracają do łask, niejednokrotnie pobijając klasyczne ekspresy. Warto zatem zainteresować się tym niepozornym urządzeniem i odkryć nowe, nieznane dotąd walory kawy.
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.