Konserwacja
Ekspresów
1. Czyszczenie systemu mlecznego
Wiele oferowanych ekspresów do kawy wyposażonych jest w automatyczne systemy spieniania mleka lub elementy pozwalające spienić mleko za pomocą gorącej pary. Bardzo istotne jest abyśmy pamiętali, że te podzespoły są szczególnie narażone na zabrudzenia, rozwój zarazków i nieprzyjemnych zapachów. Pozostałości mleka na elementach systemu mlecznego mogą zanieczyścić naszą kawę nadając jej nieprzyjemny smak. Ważne jest zatem regularne serwisowanie i czyszczenie systemu mlecznego abyśmy zawsze mogli cieszyć się znakomitym smakiem kawy!
Po zakończeniu procesu spieniania mleka w przewodach systemu mlecznego pozostaje zawsze niewielka ilość mleka. Pamiętajmy zatem o każdorazowym płukaniu przewodów pod bieżącą wodą, tak aby pozbyć się tych pozostałości z naszego urządzenia. Równie istotne jest aby co jakiś czas (w zależności od tego jak często korzystamy z systemu mlecznego) wykonywać czyszczenie przy użyciu specjalnych środków. Oferujemy Państwu najpopularniejsze i najskuteczniejsze produkty dzięki którym będą Państwo mogli cieszyć się krystaliczną czystością podzespołów spieniających mleko. Oferowane przez nas środki – JURA Płyn czyszczący do systemu mlecznego 1l oraz JURA Płyn czyszczący do systemu mlecznego 250 ml, a także NIVONA Płyn do czyszczenia systemu spieniania cechują się wysoką skutecznością w zwalczaniu wszelkich osadów i zanieczyszczeń. Na uwagę zasługuje również Urnex Rinza – Płyn do czyszczenia spieniacza 1,1l, który jest bardzo wydajny i świetnie rozpuszcza przyschniętą na ściankach laktozę wydzieloną z mleka.
Dla prawidłowego przeprowadzenia procesu czyszczenia warto zaopatrzyć się również w specjalny pojemnik ułatwiający serwisowanie podzespołów mlecznych. Oferowany przez nas produkt – JURA pojemnik do czyszczenia systemu mlecznego dedykowany do ekspresów tej marki umożliwi nam łatwe serwisowanie naszego urządzenia.
Udostępnij