Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?
Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?

Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?

Odpowiedź na pytanie, czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa, nie należy do najprostszych. Istnieje wiele teorii na temat jej prozdrowotnych lub szkodliwych właściwości, tak samo jak trudno jest jednoznacznie powiedzieć, czy kawa naturalna jest korzystna dla zdrowia. Z racji tego, że dobra jakościowo kawa rozpuszczalna składa się w znacznej większości (a w niektórych przypadkach w całości) z kawy naturalnej, wpływ na zdrowie tych rodzajów kawy będzie taki sam. Największe problemy wynikają z umieszczanych w kawie rozpuszczalnej w procesie produkcyjnym sztucznych składnikach, takich jak chemiczne barwniki, emulgatory, stabilizatory czy utwardzane oleje roślinne. Istnieją również przypadki obecności niklu, który negatywnie działa na organizm. Warto zatem za każdym razem sprawdzić skład kupowanej przez nas kawy rozpuszczalnej i odrzucić te, które posiadają szkodliwy skład.

czytaj całość »
Jak powstaje kawa rozpuszczalna?
Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

Proces produkcji kawy rozpuszczalnej rozpoczyna się od dobrania odpowiednich ziaren kawy. Najczęściej spotykane są mieszanki ziaren arabiki oraz robusy, jednak niekiedy producenci tworzą bardziej wyrafinowane kompozycje składające się wyłącznie z ziaren arabika. Ziarna te są wypalane i mielone, a następnie ekstrahowane gorącą wodą w celu odzyskania charakterystycznego smaku i zapachu. Powstały ekstrakt przechodzi następnie proces suszenia, który prowadzony jest na dwa sposoby..

czytaj całość »
Kawa rozpuszczalna - czym jest?
Kawa rozpuszczalna - czym jest?

Kawa rozpuszczalna - czym jest?

Obecna w dzisiejszych czasach w niemal każdym sklepie kawa rozpuszczalna swoją popularność zyskała stosunkowo niedawno. Wprowadzona na rynek została w latach 50-tych minionego wieku i od tamtego czasu zdobyła zarówno wielu zwolenników jak i przeciwników. Skąd zatem takie kontrowersje i mieszane uczucia konsumentów co do tego rodzaju napoju? Czym właściwie jest kawa rozpuszczalna? Zapraszamy do lektury niniejszego artykułu!

czytaj całość »
Filtr do wody - niezbędna ochrona
Filtr do wody - niezbędna ochrona

Filtry do wody - niezbędna ochrona

Wielokrotnie w naszych artykułach podkreślamy jak wielkie znaczenie dla smaku kawy ma woda. W końcu to właśnie woda stanowi bazę naszego napoju i jej nieprawidłowy skład lub znajdujące się w niej zanieczyszczenia w łatwy sposób mogą zniekształcić smak kawy. Istotne jest zatem aby podczas serwisowania ekspresów zwrócić uwagę również na stan zużycia filtrów wody. Elementy te pełnią bardzo istotną rolę w procesie przygotowania kawy! Nie tylko poprawiają one smak naszych specjałów ale również obniżają zawartość kamienia w wodzie, co znacznie zmniejsza częstotliwość odkamieniania ekspresu.

czytaj całość »
Usuwanie kamienia z ekspresu
Usuwanie kamienia z ekspresu

Usuwanie kamienia z ekspresu

Korzystając z ekspresu do kawy bardzo istotne jest, aby regularnie przeprowadzać czynności konserwacyjne. Prawidłowo czyszczony i serwisowany ekspres będzie pracował zdecydowanie bardziej wydajnie, a przygotowywana przez niego kawa będzie zawsze smakowała pysznie! Unikniemy również niepożądanych usterek, które mogą okazać się kosztowne! Warto mieć na względzie, że systematyczne odkamienianie ekspresu do kawy to klucz to zachowania jego sprawności. Aby odkamienić ekspres należy użyć specjalnych środków do tego się nadających. Zdecydowanie odradzamy używanie preparatów nie przeznaczonych do ekspresów do kawy. Przewody oraz podzespoły znajdujące się w naszych urządzeniach nie są przystosowane do traktowania ich agresywnymi związkami chemicznymi, dlatego też konieczne jest stosowanie wskazanych przez producenta środków! Co więcej, nieodpowiednie czyszczenie może nie tylko nie odkamienić naszego urządzenia, ale wręcz uszkodzić je.

czytaj całość »
Czyszczenie systemu mlecznego
Czyszczenie systemu mlecznego

Czyszczenie systemu mlecznego

Wiele oferowanych ekspresów do kawy wyposażonych jest w automatyczne systemy spieniania mleka lub elementy pozwalające spienić mleko za pomocą gorącej pary. Bardzo istotne jest abyśmy pamiętali, że te podzespoły są szczególnie narażone na zabrudzenia, rozwój zarazków i nieprzyjemnych zapachów. Pozostałości mleka na elementach systemu mlecznego mogą zanieczyścić naszą kawę nadając jej nieprzyjemny smak. Ważne jest zatem regularne serwisowanie i czyszczenie systemu mlecznego abyśmy zawsze mogli cieszyć się znakomitym smakiem kawy!

czytaj całość »
Biała herbata - działanie i właściwości
Biała herbata - działanie i właściwości

Biała herbata - działanie i właściwości

Biała herbata powstaje w precyzyjnym procesie produkcji, podczas którego łączone są pąki liściowe oraz młode listki herbaty chińskiej. Liście te zbierane są późną wiosną i suszone naturalnie na słońcu. Z racji tak naturalnego procesu powstawania herbaty jest ona najmniej przetworzona, przez co jej smak jest najlżejszy spośród wszystkich herbat. Koneserzy herbat doceniają ten gatunek za delikatność i przyjemny lekki smak, który znajdą Państwo w kompozycji Sir Williams Royal Lady White bądż Richmont White Pearl of Fujian.Mało kto zna i docenia dobroczynne właściwości tego wywaru, a warto zdawać sobie sprawę, że jest ona uznawana za jeden z najzdrowszych napojów świata! Prowadzone badania potwierdzają, że regularne picie tej herbaty potrafi wspomóc organizm w walce z chorobami, a także zapobiec ich powstawaniu.

czytaj całość »
Zielona herbata - właściwości i cechy
Zielona herbata - właściwości i cechy

Zielona herbata - Właściwości i cechy

Mówiąc o zielonej herbacie już na samym wstępie zaznaczyć trzeba, że jest to bardzo szeroka nazwa, opisująca wiele odmian i gatunków. Nie ma jednej zielonej herbaty, tak samo jak nie możemy mówić o jednym rodzaju herbaty czarnej. Istnieje cała gama przeróżnych specjałów powstałych z liści herbaty zielonej, jak również z jej szypułek oraz łodyżek. Dla przykładu herbata Richmont Excellence Gunpowder Green znacząco różni się od Richmont Green Cherry, a obie te kompozycje są przecież herbatami zielonymi! Funkcjonuje także bardzo wiele metod obróbki, która wpływa na ostateczny smak powstałego specjału.

czytaj całość »
Pochodzenie i historia herbaty
Pochodzenie i historia herbaty

Pochodzenie i historia herbaty

Herbata jest obecnie napojem, który swoją popularność rozciąga na cały świat. Nie było tak jednak zawsze. Początki popularności tego smakowitego napoju są owiane legendami, jednak za oficjalną ojczyznę herbaty uznaje się Chiny. Chińczycy pierwsi bowiem opisali jej właściwości smak i dobroczynny wpływ na organizm. Niniejszy artykuł dotyczył będzie tego, jak z napoju pitego przez chińską arystokrację herbata trafiła do milionów domów na całym świecie.
Najpopularniejsza legenda opisująca pierwsze picie herbaty opowiada historię chińskiego cesarza Shen Nung, który zwykł gotować wodę przed jej wypiciem. Pewnego razu do zagotowanej wody chłodzącej się obok medytującego cesarza wpadło kilka liści z pobliskiego krzewu. Ku zdziwieniu cesarza, woda zmieniła kolor, a wokół zaczął unosić się przyjemny, smakowity aromat. Zachwycony pysznym smakiem napoju cesarz wkrótce rozpowszechnił herbatę w całym państwie.

czytaj całość »
Metody zaparzania herbaty
Metody zaparzania herbaty

Metody zaparzania herbaty

Istnieje wiele różnych sposobów, za pomocą których można przygotować nasz ulubiony napój, jakim jest herbata. Od tradycyjnej metody jaką stosujemy najczęściej – zalanie herbaty gorącą wodą, po odmienne i bardziej skomplikowane sposoby. W niniejszym artykule przedstawimy Państwu kilka najciekawszych metod zaparzania herbaty, które z powodzeniem zastosować można podczas codziennego rytuału spożywania tej przyjemnej używki. Mamy nadzieję, że zastosują Państwo niektóre z tych metod w praktyce! Domownicy lub goście z pewnością będą zachwyceni!

czytaj całość »
Zalety picia czarnej herbaty
Zalety picia czarnej herbaty

Zalety picia czarnej herbaty

Czarna herbata jest w naszym kraju niezwykle wprost popularna. Jest to najchętniej kupowany przez Polaków rodzaj herbaty, a wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez kubka tego gorącego napoju. Warto żebyśmy zapoznali się zatem z właściwościami i zaletami jakie płyną z regularnego spożywania tego specjału. Czy czarna herbata jest zdrowa? Czy jej częste spożywanie przyniesie jakieś pozytywne skutki? Zapraszamy do zapoznania się z niniejszym artykułem!
Czarna herbata, którą większość Polaków raczy się każdego dnia posiada wiele prozdrowotnych składników, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Kompozycje takie jak Sir Williams Tea London Ceylon Black czy Richmont Excellence English Breakfast zachwycają nie tylko smakiem ale także właściwościami.

czytaj całość »
Herbata Oolong
Herbata Oolong

Herbata Oolong

Pochodząca z południowych rejonów Chin oraz Tajwanu herbata Oolong w języku chińskim oznacza „Czarny Smok”. Jest to niezwykle głęboka, półfermentowana herbata, która z roku na rok zyskuje coraz większą popularność w Europie! Proces jej produkcji jest powolny i skomplikowany, dlatego, że aby z liści uzyskać tradycyjny smak Oolong należy wielokrotnie powtarzać wszystkie cztery etapy obróbki. Są to: więdnięcie, skręcanie, ukształtowanie oraz wyprażanie. Warto również zaznaczyć, że do przygotowania tego tradycyjnego specjału wykorzystywane są całe liście, które są zwijane w klasyczne kuleczki. Tak poprowadzony proces sprawia, że herbata zyskuje swój intensywny i bogaty smak! Co więcej, w zależności od konkretnej odmiany liści dochodzi o ich utlenienia, które może sięgać nawet 85%!

czytaj całość »
Rodzaje szklanek - w czym serwować kawę?
Rodzaje szklanek - w czym serwować kawę?

W filiżance, w szklance? W jakim naczyniu powinniśmy podawać naszą kawę? Nie jest to proste zagadnienie i smakosze kawy wielokrotnie podkreślają, że aby naprawdę poczuć smak kawy, należy pić ją z właściwego naczynia. Mówi się, że dobór odpowiedniego naczynia z którego pijemy kawę jest równie istotny, co dobór kieliszka do danego typu alkoholu. Zarówno bariści, jak i doświadczeni koneserzy kawy korzystają z ugruntowanych już zasad doboru naczynia do konkretnego rodzaju kawowego specjału.

czytaj całość »
Smak i aromat - Jak utrzymać świeżość kawy?
Smak i aromat - Jak utrzymać świeżość kawy?

Świeżość kawy jest niezwykle ważnym czynnikiem, który pozwoli nam rozkoszować się zawsze smacznymi i aromatycznymi specjałami. Niestety, niewiele osób zdaje sobie sprawę, że aby przygotować idealną „małą czarną” nie wystarczy jedynie zakup dobrych gatunkowo ziaren. Możemy zaopatrzyć się w najlepsze i najdroższe owoce, jednak nieprawidłowy sposób ich przechowywania sprawi, że stracą swój cenny smak!

czytaj całość »
Młynek do mielenia kawy - jak wybrać odpowiedni?
Młynek do mielenia kawy - jak wybrać odpowiedni?

Zaawansowane ekspresy, najwyższej jakości ziarna kawy czy wykwintna zastawa może okazać się nic nie warta jeżeli nie mamy odpowiednich podstaw - dobrego młynka do mielenia ziaren. Zatem jaki młynek jest odpowiedni i dlaczego jest on tak ważny? Większość smakoszy zdaje sobie sprawę, iż świeżo zmielone ziarna są kluczowym czynnikiem wpływającym na smak naparu, bez względu na to czy kawę będziemy robić w ekspresie, kawiarce, chemexie czy Aeropressie.

czytaj całość »
5 Mitów - Jak kawa wpływa na nasz organizm?
5 Mitów - Jak kawa wpływa na nasz organizm?

Kawa ma wielu zwolenników, ale również niemałą ilość przeciwników. Od znajomych, rodziny jak i w sieci możemy znaleźć wiele powtarzanych mitów, które jak to mity niewiele mają wspólnego z prawdą. Poznajmy te najpopularniejsze i przyjrzyjmy im się bliżej. Nie raz słyszeliśmy różne informacje o negatywnym wpływie czarnego naparu na nasz organizm, jednakże ile mają one wspólnego z prawdą? Sprawdźmy 5 najpopularniejszych mitów dotyczących wpływu kawy na nasz organizm.

czytaj całość »
Cappuccino - czym jest i jak je odpowiednio przyrządzić?
Cappuccino - czym jest i jak je odpowiednio przyrządzić?

Włosi to naród słynący z wyjątkowo towarzyskiego trybu życia. Regularne spotkania z rodziną oraz przyjaciółmi to ważna część ich życia. Nieodłącznym elementem tych spotkań są wizyty w kawiarniach, a co za tym idzie smakowanie kawy, a w tym jeden z najpopularniejszych popołudniowych przysmaków jest cappuccino. Co tak naprawdę się kryje pod tym pojęciem? Jak prawidłowo przyrządzić cappuccino? W celu uzyskania odpowiedzi zapraszamy do lektury!

 

czytaj całość »
Temperatura wody wykorzystywanej do parzenia kawy - jaka jest najlepsza ?
Temperatura wody wykorzystywanej do parzenia kawy - jaka jest najlepsza ?

Wydawać by się mogło, że temperatura parzenia kawy nie ma istotnego wpływu na jej smak. Od lat przecież czytamy na opakowaniach, że wodę należy zagotować, a następnie zalać ziarna i w ten sposób w oka mgnieniu możemy cieszyć się swoim ulubionym napojem - nic bardziej mylnego! Podstawową zasadą jest, aby właśnie nie zalewać kawy wrzątkiem, gdyż ziarna nie przepadają za tak wysoką temperaturą! 

 

  

czytaj całość »
Serwisowanie ekspresu do kawy i jego wpływ na jej smak
Serwisowanie ekspresu do kawy i jego wpływ na jej smak

Wstajecie rano i wasze pierwsze kroki prowadzą do kuchni, aby zaparzyć filiżankę waszego ulubionego napoju a tu zamiast smaku swojego uwielbianego espresso coś co tylko w niewielkim stopniu go przypomina! Co się stało? Dlaczego wasza kawa nie smakuje tak jak powinna? Postaramy się wam wskazać najpopularniejsze powody takiego stanu rzeczy.

 

 

czytaj całość »
Historia kawy, czyli od czego wszystko się zaczęło?
Historia kawy, czyli od czego wszystko się zaczęło?

Popijając filiżankę ulubionej kawy większość z nas nie zastanawia się jaka historia kryje się za tym popularnym napojem oraz jak długą drogę musiał on przebyć, abyśmy mogli go regularnie kosztować w obecnej formie. Podróż ta była wyjątkowa długa i burzliwa, a udział w niej mieli królowie, wielcy generałowie, głowy kościoła katolickiego oraz pewien pasterz.

 

 

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl