Jak powstaje kawa rozpuszczalna?
Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

Kawa rozpuszczalna

 

Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

Proces produkcji kawy rozpuszczalnej rozpoczyna się od dobrania odpowiednich ziaren kawy. Najczęściej spotykane są mieszanki ziaren arabiki oraz robusy, jednak niekiedy producenci tworzą bardziej wyrafinowane kompozycje składające się wyłącznie z ziaren arabika. Ziarna te są wypalane i mielone, a następnie ekstrahowane gorącą wodą w celu odzyskania charakterystycznego smaku i zapachu. Powstały ekstrakt przechodzi następnie proces suszenia, który prowadzony jest na dwa sposoby:

 

Suszenie rozpyłowe:

W suszeniu rozpyłowym ekstrakt kawy rozpylany jest w strumieniu gorącego powietrza na szczycie wysokiej cylindrycznej wieży. Spadając, ekstrakt wysycha stając się drobnym proszkiem. Po wysuszeniu kształtowany (teksturowany) jest on w charakterystyczne granulki, dzięki czemu łatwiej jest go rozpuszczać. Poprzez tak szybkie wysuszenie granulat zachowuje aromat i smak zmielonej wcześniej kawy. Nie sposób uniknąć jednak częściowej utraty smaku na skutek działania wysokiej temperatury. Warto również wspomnieć, że suszenie rozpyłowe jest najczęściej stosowanym procesem suszenia.

 

Liofilizacja

Drugą metodą tworzenia kawy rozpuszczalnej jest tak zwana liofilizacja. Jest to proces wykorzystywany dość powszechnie w przetwórstwie żywności w celu usuwania wody z produktów spożywczych. Proces ten składa się z występujących po sobie etapów:

 

1. Na początku temperatura zmielonej kawy jest obniżana. Gdy osiągnie ona około -40 stopni Celsjusza zamarza cała wolna woda w mieszance. Następnie przechodzi się do kolejnego etapu.

 

2. W specjalnym urządzeniu do liofilizacji, w którym umieszczona jest kawa, zostaje obniżone ciśnienie, co powoduje sublimację (przejście ze stanu stałego w stan gazowy) zamrożonej wody. Jest to tak zwany proces suszenia pierwotnego.

3. Następnie oddzielona woda jest usuwana z kawy poprzez podniesienie temperatury oraz dalsze obniżenie ciśnienia w urządzeniu. Osiąga się w ten sposób pożądaną wilgotność kawy i usuwa się niej pozostałą wodę. Jest to proces wtórnego suszenia.

 

Tak prowadzony proces przetwarzania kawy poprzez zastosowanie niskich temperatur oraz nieinwazyjnych metod suszenia pozwala uniknąć pogorszenia aromatu i koloru, a także degradacji składników odżywczych. Dzięki temu kawa tworzona z wykorzystaniem liofilizacji uważana jest za lepszą i bardziej wyrazistą, a co za tym idzie smaczniejszą kawę!

 

Po przeprowadzeniu suszenia rozpyłowego bądź liofilizacji kawa rozpuszczalna pakowana jest do szczelnych saszetek bądź szklanych słoików i trafia do półek sklepowych!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl