
Metody
zaparzania herbaty
Istnieje wiele różnych sposobów, za pomocą których można przygotować nasz ulubiony napój, jakim jest herbata. Od tradycyjnej metody jaką stosujemy najczęściej – zalanie herbaty gorącą wodą, po odmienne i bardziej skomplikowane sposoby. W niniejszym artykule przedstawimy Państwu kilka najciekawszych metod zaparzania herbaty, które z powodzeniem zastosować można podczas codziennego rytuału spożywania tej przyjemnej używki. Mamy nadzieję, że zastosują Państwo niektóre z tych metod w praktyce! Domownicy lub goście z pewnością będą zachwyceni!
Wyróżnia się następujące metody:
- metoda angielska: Jest to styl najbardziej nam znany i najpowszechniejszy. Przygotowanie herbaty tą metodą opiera się w głównej mierze o herbatę czarną – indyjską lub ceylońską, na przykład Richmont Excellence Earl Grey Blue. W metodzie tej liście herbaty są zaparzane jednorazowo w czajniczku. Jest to klasyczna metoda, którą można uprościć poprzez umieszczenie liści w kubku, zalanie ich wodą i picie bezpośrednio z tego naczynia. Warto jednak przecedzić powstały napar przez metalowe sitko, w ten sposób zakończymy proces parzenia i będziemy mogli rozkoszować się znakomitą herbatą w stylu angielskim!
- metoda amerykańska: Jest to technika polegająca na przygotowaniu klasycznej mrożonej herbaty. Tak zwana ice tea doskonale smakuje bez względu na rodzaj użytych liści. Podstawą jest w tym przypadku długie parzenie herbaty – od 5 do nawet 15 minut oraz dodanie do specjału cukru bądź miodu. Następnie całość chłodzimy w lodówce i podajemy z kostkami lodu. Technika amerykańska to idealna propozycja na ciepłe dni! W roli tej świetnie sprawdzają się herbaty owocowe, polecamy zatem kompozycje takie jak Sir Williams Royal Queen of Raspberries czy Sir Williams Royal Lord of Cherries.
- metoda chińska Technika ta opiera się na zaparzaniu herbaty i piciu jej z tego samego naczynia. Tradycyjnie przygotowuje się herbatę zieloną (my proponujemy wyborną kompozycję Sir Williams London Tea Green Sencha) w specjalnych czarkach z przykrywką. Do takich naczyń o pojemności 150-200 ml wsypuje się około 4 gramy herbaty i zalewa wodą do połowy, 2/3 lub 3/4 pojemności. Czas parzenia herbaty nie powinien przekraczać 2 minut. Chińskie specjały pije się na gorąco, małymi łyczkami bez jakichkolwiek dodatków.
- metoda indyjska Technika indyjska stanowi ciekawą odmianę od ścisłych i dokładnych receptur wykorzystywanych przy innych metodach zaparzania herbaty. Zgodnie z tym sposobem, proces przygotowania herbaty polega na umieszczeniu w garnku przypraw – kardamonu, cynamonu, pieprzu, imbiru oraz czarnej herbaty oraz połączeniu ich z mlekiem i wodą. Rozwiązanie to nie wymaga określonych ram ilościowych poszczególnych składników, wszystko zależy od uznania przygotowującego!
- metoda na zimno („coldbrew”) Technika ta zyskuje w Polsce coraz większą popularność i jest polecana wszystkim tym, którzy nie przepadają za gorącymi napojami. Cała sztuka polega na maceracji, czyli rozmoczeniu liści herbaty w zimnej wodzie i utrzymaniu jej w niskiej temperaturze. Kluczem do pysznego smaku jest właściwa proporcja – 1 gram suszu na 100 mililitrów oraz użycie dobrej jakościowo wody! Prawidłowo przygotowana herbata coldbrew powinna chłodzić się przez około 12 godzin. Po tym czasie zachwyci nas jej intensywny i orzeźwiający smak! Warto eksperymentować ze smakami przygotowanej herbaty – pysznie smakują zarówno kompozycje owocowe, jak wyborna Richmont Easpberry Pear czy Richmont Mango Maui, jak również herbaty zielone – Sir Williams Royal Taste Green Kingdom.
Jak widać, istnieje wiele dostępnych metod zaparzania herbaty. Warto znać przynajmniej kilka z nich by podczas rodzinnego spotkania poczęstować swoich gości herbatą przygotowaną w sposób nietypowy!

Udostępnij
![]() |
![]() |
![]() |