
Konserwacja
Ekspresów
2. Usuwanie kamienia w ekspresie jest niezbędne.

Korzystając z ekspresu do kawy bardzo istotne jest, aby regularnie przeprowadzać czynności konserwacyjne. Prawidłowo czyszczony i serwisowany ekspres będzie pracował zdecydowanie bardziej wydajnie, a przygotowywana przez niego kawa będzie zawsze smakowała pysznie! Unikniemy również niepożądanych usterek, które mogą okazać się kosztowne!
Warto mieć na względzie, że systematyczne odkamienianie ekspresu do kawy to klucz to zachowania jego sprawności.
Aby odkamienić ekspres należy użyć specjalnych środków do tego się nadających. Zdecydowanie odradzamy używanie preparatów nie przeznaczonych do ekspresów do kawy. Przewody oraz podzespoły znajdujące się w naszych urządzeniach nie są przystosowane do traktowania ich agresywnymi związkami chemicznymi, dlatego też konieczne jest stosowanie wskazanych przez producenta środków! Co więcej, nieodpowiednie czyszczenie może nie tylko nie odkamienić naszego urządzenia, ale wręcz uszkodzić je.
Ważną kwestią jest również częstotliwość z jaką należy wykonywać procedurę odkamieniania. Niektóre ekspresy posiadają automatyczne funkcje, które informują nas o konieczności wykonania tej operacji. Jednak, gdy nasze urządzenie nie posiada takiego ułatwienia powinniśmy odkamieniać je co 250 – 300 zaparzonych filiżanek.
Obecnie znajdziemy wiele środków odkamieniających oferowanych przez różnych producentów. Przy wyborze najlepiej kierować się instrukcją dołączoną do ekspresu. Zazwyczaj producent sam określa specyfikę i składniki środków optymalnych do czyszczenia.
Preparaty do odkamieniania występują w postaci:
• tabletek (Tabletki odkamieniające JURA 36 szt.) (Tabletki czyszczące JURA 25 szt.)
• płynów (Odkamieniacz Nivona) , (Urnex Odkamieniacz 1l) czy (Odkamieniacz Saeco Philips 250ml)
• a także proszku.
Udostępnij
![]() |
![]() |
![]() |