marven.pl
do kasy suma: 0,00 zł

Darmowa dostawa od 299zł!

Alternatywne metody parzenia kawy

Alternatywne metody parzenia kawy

 

Wiele osób uwielbia smak kawy i rozkoszuje się pysznym smakiem tego intensywnego i mocnego napoju. Jako jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, kawa zyskała wielu entuzjastów. Nie sposób zatem uniknąć sytuacji, gdzie miłośnicy i fascynaci kawy próbują stworzyć różne metody parzenia kawy jak również eksperymentują różnymi opcjami jej tworzenia. Przyjęło się, że za najlepszą kawę uważa się kawę przygotowaną przy użyciu automatycznego ekspresu ciśnieniowego. Maszyny te w kilka chwil wykonują serię czynności polegającej na mieleniu ziaren, generowaniu ciśnienia oraz odpowiednim zaparzeniu przygotowanej mieszanki. Efektem tego jest doskonale zaparzona kawa, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tego typu kofeinowych napojów!

Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że istnieją całkiem odmienne gałęzie parzenia kawy, które do stworzenia wybornego napoju nie wymagają drogiego, skomplikowanego urządzenia jakim jest ekspres automatyczny. W dzisiejszym artykule omówimy właśnie takie metody parzenia kawy. Specjaliści nazywają je metodami alternatywnymi. Serdecznie zapraszamy do lektury niniejszego artykuły, z pewnością wyniosą Państwo z niego wiele interesujących wiadomości!

 

Aeropress

Naszą listę alternatywnych metod parzenia kawy rozpoczniemy od urządzenia, które jest zdecydowanie najmłodsze spośród wszystkich. Mianowicie chodzi o wynalazek Alana Adlera, jakim jest aeropress. Zaprojektowany w 2005 roku aeropress to bardzo proste urządzenie z pomocą którego jesteśmy w stanie stworzyć bardzo smakowitą i intensywną kawę. Aeropress w krótkim czasie zyskał na popularności i obecnie, urządzenie to stosowanie jest przez baristów na całym świecie. Warto wspomnieć o popularnych również mistrzostwach świata w przygotowywaniu kawy za pomocą aeropressu. Co roku bariści konkurują ze sobą w przygotowaniu najlepszej kawy za pomocą tego prostego i wygodnego urządzenia.

Sam aeropress zbudowany jest niczym wielka strzykawka składająca się z cylindra, tłoka zakończonego gumową uszczelką oraz sitka. Samo parzenie kawy w aeropressie polega na zalaniu wodą zmielonej kawy  w cylindrze, a następnym przeciśnięciu jej przez umieszczony w sitku filtr. Poprzez to działanie, w cylindrze wytwarza się ciśnienie, które bardzo korzystnie wpływa na smak i ekstrakcję kawy. Cała sztuka przygotowania kawy w aeropressie polega na detalach oraz odpowiednim dopracowaniu drobnych szczegółów, które odgrywają kolosalną rolę podczas korzystania z aeropressa. W zależności od grubości mielenia, ilości użytej wody i długości parzenia, możemy uzyskać kawę o wybornym, głębokim smaku, która dodatkowo zwieńczona jest piękną kremową pianką. Sam aeropress, dzięki prostej obsłudze jest bardzo dobrym wyborem dla początkujących osób, dopiero uczących się sztuki odpowiedniego parzenia kawy. Proste instrukcje pozwolą nam stworzyć bardzo dobrą kawę, a korzystanie z wysokiej jakości ziaren oraz mielenie świeżych ziaren tym bardziej podkreślą charakter naszej kawy. To właśnie z powodu swojej prostoty aeropress zyskał miłośników na całym świecie i jest powszechnie używany przez wielu koneserów kawy. Z powodzeniem możemy używać go również w podróży, gdyż nie wymaga dodatkowego źródła energii, bardzo prosto się go myje, a właściwie użytkowany jest praktycznie niezniszczalny. Pamiętajmy jednak o odpowiednim zapasie papierowych filtrów!  

 

Drip

Kolejnym popularnym urządzeniem, które znane jest ze swojej jakości w tworzeniu kawowych specjałów jest drip. Ta alternatywna metoda parzenia kawy pozwala na wydobycie z ziaren bardzo głębokich i pełnych aromatów. Za sprawą metody przelewowej i odpowiednio dobranej temperatury wody oraz poziomu zmielenia ziaren, możemy stworzyć naprawdę głębokie i aromatyczne specjały. Ta alternatywna metoda parzenia kawy nie korzysta z podniesionego ciśnienia – kawa zaparza się grawitacyjnie, przelewając się przez filtr. Połączenie tej metody ze stosunkowo długim czasem parzenia, umożliwia uwolnienie do naparu solidnej porcji substancji tworzących profil smakowy kawy. Jest to więc znakomita metoda dla osób zainteresowanych odkrywaniem mniej oczywistych, często bardziej wyrafinowanych nut smakowych ukrytych w filiżance czarnego naparu. Również korzystanie z dripa nie wymaga specjalnego przygotowania, ani wielkich umiejętności. Stworzenie kawy przy użyciu tej alternatywnej metody jest proste i wygodne. Jeżeli chcemy jednak doprowadzić do perfekcji każdy krok zaparzania kawy w dripie z pewnością zajmie nam to trochę czasu. Idealne dobranie proporcji oraz czasu parzenia oraz właściwe dostosowanie temperatury wody wymagają nie lada doświadczenia. W dużym skrócie sam proces tworzenia kawy w dripie polega na przelewaniu wody poprzez grubo zmielone ziarna kawy, które umieszczone są w naczyniu w kształcie lejka. Lejek ten wyłożony jest filtrem w kształcie stożka. W rezultacie otrzymujemy kawę o lekkim body, czystą i klarowną w smaku. Korzystając z bardziej wyrazistych mieszanek zdecydowanie wyczujemy mocne nuty zapachowe oraz kwiatowe.

 

Chemex

Chemex to trzecia już z alternatywnych metod parzenia kawy omówiona w niniejszym artykule. Jest to również bardzo popularne urządzenie za pomocą którego stworzymy naprawdę pyszną i aromatyczną kawę. Chemex zyskał popularność właśnie dzięki swojej prostocie wykonania, łatwości w przygotowaniu kawy oraz eleganckiemu wyglądowi. Chemex swoim wyglądem przypomina klepsydrę z charakterystyczną drewnianą opaską łączącą obie części naczynia. Pod względem samej metody zaparzenia kawy chemex nie różni się znacznie od omawianego wcześniej dripa. Podstawową różnicę zauważymy jednak w smaku i charakterze przygotowanej kawy. Kawa stworzona za pomocą chemexu będzie miała nieco lżejszy i czystszy smak. Dzieje się tak za sprawą przeznaczonych do chemexa filtrów, które, dzięki temu, iż są zauważalnie grubsze, zatrzymują zdecydowaną większość oleju i nawet niewielkie drobiny, pozbawiając napój gorzkawych nut. Jeżeli zatem jesteśmy miłośnikami delikatnych, niezbyt mocnych napojów – zdecydowanie powinniśmy zainteresować się zakupem alternatywnej metody zaparzania kawy jaką jest chemex.

 

Jesteśmy przekonani, że przedstawione w niniejszym artykule trzy najbardziej znane, alternatywne metody zaparzenia kawy pozwolą Państwu stworzyć naprawdę pyszne napoje. Niekoniecznie musimy dysponować drogim i skomplikowanym ekspresem automatycznym by móc cieszyć się znakomitym smakiem kawy. Czasem wystarczy po prostu wybrać metody alternatywne!

Kontakt

Chcesz uzyskać ofertę na ekspres z przedłużoną gwarancją? Uzupełnij poniższy formularz swoimi danymi, a my prześlemy ofertę w ciągu 15 minut!

732 61 61 61 sklep@marven.pl
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium