marven.pl
do kasy suma: 0,00 zł

Darmowa dostawa od 299zł!

Arabica, czy Robusta?

Arabica, czy Robusta?

 

Postawione w tytule pytanie jest niezwykle trudne i nie sposób udzielić na nie jednoznacznej odpowiedzi. Z pewnością każdy miłośnik kawy niejednokrotnie zastanawiał się jakich ziaren kawy użyć do stworzenia odpowiedniego i pysznego w smaku specjału. Pytanie to jest o tyle skomplikowane, gdyż ziarna Arabica oraz Robusta różnią się od siebie i cechują się różnymi walorami. Warto zapoznać się z cechami poszczególnych szczepów i odmian ziaren, a także charakteryzujących je nut smakowych i zapachowych – tylko wtedy będziemy mogli wybrać to co najbardziej nam odpowiada. W niniejszym artykule postaramy się jednak przybliżyć Państwu charakterystykę obu tych ziaren – Arabiki oraz Robusty. Być może dzięki zawartych tu informacjom, będą Państwo mogli zdecydować, które ziarna bardziej trafiają w Państwa gusta. Serdecznie zapraszamy do lektury.

 

Arabica

Ziarna kawy gatunku Arabica kwalifikowane są jako gatunki szlachetne. Dzieje się tak dlatego, że uprawa tej kawy jest stosunkowo droga oraz skomplikowana. Arabica jest wymagająca jeżeli chodzi o uprawę i wymaga dużo większej uwagi ze strony plantatorów aniżeli gatunek Robusta. Główną różnicę jaka dzieli Arabicę od Robusty rozpoznamy już po wyglądzie samych ziaren. W przypadku Arabiki mowa o brązowo – zielonkawej barwie i nieco wydłużonym, wyciągniętym kształcie. Na samą jakość ziaren Arabiki bardzo duży wpływ ma usytuowanie plantacji w odpowiednim miejscu, odpowiedni poziom nasłonecznienia, temperatura oraz ukształtowanie terenu – to wszystko wpływa na finalną jakość i smak kawy. Krzewy kawowca ziaren Arabica swoje optymalne warunki osiągają w Brazylii, a także słonecznych terenach Indonezji. Dzieje się tak za sprawą odpowiednio zbalansowanej wilgoci oraz wysokiej, sięgającej niemal 30 stopni Celsjusza temperaturze. Bardzo ważną rolę odgrywa także usytuowanie plantacji jeśli chodzi o wysokość nad poziomem morza. Sposób uprawy Arabiki sprawia, że krzewy zyskują odporność na szkodniki, a także czynniki zewnętrzne. Co szczególnie przyciąga miłośników kawy do ziaren tego gatunku? Otóż główną zaletą tych ziarn jest ich delikatny oraz zrównoważony smak, przez co kawa idealnie sprawdza się do aromatycznych, lecz zarazem lekkich specjałów, pozbawionych kwaskowatości.

 

Robusta

Robustę uprawiać można w wielu regionach świata. Popularne są plantacje tej kawy w Brazylii, Wietnamie oraz Somalii. Ziarna Robusty są niewielkiego rozmiaru, a po oczyszczeniu i wypaleniu przyjmują odcienie brązowo – zielonkawo – szarawe, w zależności od konkretnej odmiany. W porównaniu z Arabicą uprawa nie jest jednak aż tak skomplikowana. Gatunek ten nie wymaga aż tak rygorystycznych wymagań co do położenia plantacji, nasłonecznienia czy charakterystyki gleby. Z tego powodu, uprawa Robusty jest po prostu łatwiejsza, przez co mniejsze są również koszty jej produkcji. To z kolei sprawia, że Robusta jest tańszą kawą niż Arabica. Co do walorów smakowych - Robustę wybierają sympatycy ostrzejszego, bardziej wyrazistego smaku. Ze względu na wysoką zawartość kofeiny spożywanie jej jest idealnym sposobem na pobudzenie i stanowi ona przyjemny zastrzyk energii.

 

Główne różnice pomiędzy Arabicą a Robustą:

  • Smak

Arabica jest najpopularniejszym ziarnem dla większości metod parzenia kawy właśnie z powodu smaku. Cechą charakterystyczną dla tego typu ziaren, jak już wspomniano, jest jej delikatny i przyjemny smak. Stosunkowo niska goryczka połączona z lekką kwaskowatością sprawiają, że gatunek ten uważany jest za uniwersalny i jego przeznaczenie jest szerokie. Dodatkowo, dzięki bogatemu aromatowi oraz szerokiemu wachlarzowi zapachowy kawa ta jest doceniana przez koneserów na całym świecie.

Robusta charakteryzuje się natomiast mocniejszym i zdecydowanie bardziej „pikantnym” smakiem. Koneserzy tworząc specjały na bazie robusty wyczuwają bardziej ziemiste smaki. Wyczuwalne są niejednokrotnie mocne, czekoladowe nuty a także pełne goryczki aromaty. Mieszanki stworzone na bazie robusty stosowane są najczęściej do włoskiego espresso. Duża ilość robusty w blendzie sprawia, że kawa charakteryzuje się mocnym aromatem, a na wierzchu filiżanki obecna jest wyraźna, gęsta crema.

 

  • Zawartość cukru

Oba gatunki kawy różnią się od siebie również makroskładnikami. Po analizie chemicznej składu ziaren Arabica i Robusta wykazano, że to ziarna Arabiki mają niemalże dwukrotnie większą zawartość cukru niż Robusta. Jest to właśnie powód dla którego większość osób bardziej lubi smak Arabici. Kawa ta jest słodsza i dzięki temu bardziej delikatna.

 

  • Zawartość kofeiny

Warto zwrócić również uwagę na zawartość kofeiny w obu gatunkach ziaren. To właśnie jednym z powodów intensywnego smaku Robusty, o którym zostało już wspomniane, jest właśnie wysoka zawartość kofeiny. Co do zasady im większe jest stężenie kofeiny w danym blendzie, tym mocniejszy i bardziej intensywny będzie ten smak. Z oczywistych powodów również, kawa taka będzie miała bardziej pobudzające właściwości i doda nam więcej energii. Ziarna Robusty mają niemal dwukrotnie więcej zawartości kofeiny 2,2-2,4% w porównaniu do Arabiki, która ma 1,2% kofeiny.

 

  • Koszt produkcji

Kolejnym elementem, który odróżnia Arabikę od Robusty jest koszt produkcji i wytwarzania ziaren. Jak już zostało wspomniane, Robusta jest odmianą kawy łatwiejszą w uprawie i nie aż tak wyczuloną na zmiany atmosferyczne jak Arabika. Szczególnie na początku XX wieku różnica ta była bardzo nasilona i Robustę stosowano jako wypełniacz. Obecnie różnica ta nie jest aż tak widoczna z racji ogromnego postępu w rozwoju upraw i nowoczesnych rozwiązaniach stosowanych w rolnictwie. Jednak mimo wszystko, Robusta jest tańsza w uprawie niż Arabika.

 

Opisane w niniejszym artykule cechy i różnice jakie dzielą Robustę i Arabikę. Z pewnością, jeżeli interesuje nas kawa i chcemy poznać różnych odmian powinniśmy spróbować każdej z tych mieszanek. Dzięki temu sami będziemy mogli zdecydować co bardziej trafia w nasze gusta i jaki gatunek kawy jest optymalny do konkretnych specjałów. Życzymy przyjemnych eksperymentów!

Kontakt

Chcesz uzyskać ofertę na ekspres z przedłużoną gwarancją? Uzupełnij poniższy formularz swoimi danymi, a my prześlemy ofertę w ciągu 15 minut!

732 61 61 61 sklep@marven.pl
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium