Odkrycie kawy.
Pierwsze wzmianki na temat owoców kawowca sięgają pierwszego tysiąclecia p.n.e. Najpopularniejsza legenda głosi, że pewien pasterz obserwował swoje owce, a jego uwagę przykuły dziko rosnące owoce, po których spożyciu zwierzęta miały bardzo dużo energii, mogły przebyć dłuższą drogę i później zasypiały. Odkryciem tym podzielił się z innymi ludźmi, którzy zaczęli rzuć gotowane owoce kawowca.
Przez długi czas kawę można było spotkać jedynie w Afryce oraz na Półwyspie Arabskim. Aż do XV wieku n.e. owoce kawowca były konsumowane w dotychczasowy sposób, czyli żute po ugotowaniu. Dopiero w średniowieczu afrykańscy beduini wykorzystali prażenie i zaparzanie kawy, aby podawać ją w formie pitnej. W ten sposób przysmaku do żucia kawa stała się napojem.
Kawa na świecie.
Początkowo kawa nie miała najlepszej opinii w Europie. Sprowadzona przez tureckie imperium uważana była za pogański napój z muzułmańskiego świata, a jej niewielka dostępność i nieprzychylna opinia powodowała, że gościła ona tylko na stołach nielicznej arystokracji. Dopiero zwycięstwo Jana III Sobieskiego, który był wielkim smakoszem tego trunku, w bitwie pod Wiedniem, gdzie Turcy przetrzymywali wielkie ilości kawy, spowodowała, że została ona ‘rozgrzeszona’ i zagościła na stołach Europejczyków. Dla szerszego grona odbiorców dostępna była początkowo jedynie w miastach portowych takich jak Amsterdam, Hamburg czy Londyn.
Do Ameryki Północnej oraz Południowej ziarna kawy dotarły w epoce kolonialnej, a więc w podobnym okresie jak w Europie. Została ona bardzo dobrze przyjęta, a sprzyjające warunki klimatyczne spowodowały, że założono tam ogromne plantacje kawowców i dziś Brazylia jest największych dostawcą kawy na świecie..
Kawa w Polsce.
Początkowo w Polsce kawa nie cieszyła się dużą popularnością oraz nie mogła poszczycić się przychylną opinią. Uważana była za niesmaczny napój, który może wręcz zaszkodzić zdrowiu. Na stałe zadomowiła się ona w naszym kraju dopiero na przełomie XVII i XVIII wieku za sprawą ówczesnych królów, którzy byli jej smakoszami i spopularyzowali jej picie.
Pionierskim miastem, w którym powstały pierwsze kawiarnie w Polsce oraz do którego regularnie kawa była dowożona, był Gdańsk, który w tamtym okresie był najbardziej otwartym na świat polskim miastem.
Od afrykańskich pastwisk po najdalsze krańce świata.
Na przestrzenii stuleci sposób przygotowywania oraz podawania kawy ewoluował wraz z jej wędrówką po świecie. Od żucia gotowanych owoców kawowca, poprzez ich miażdżenie i mieszanie z olejem, po parzenie przygotowanych ziaren i dodawanie cukru czy mleka. Dzięki ogromnej różnorodności przyrządzania oraz podawania kawy stała się ona światowym fenomenem i ulubionym napojem wielu ludzi - obecnie dziennie wypijane jest ponad 2 miliardy kubków kawy.