marven.pl
do kasy suma: 0,00 zł

Darmowa dostawa od 299zł!

Jak uprawiana i zbierana jest kawa

Uprawa kawy dla wielu osób jest bardzo ciekawym tematem, zwłaszcza jeżeli weźmiemy pod uwagę jak popularny stał się ten napój na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat. Proces produkcji kawy zmienił się rzecz jasna i dostosowywany jest do zmian klimatycznych, odpowiednich metod ekologicznych, a także nowoczesnych sposobów, pozwalających na uzyskanie lepszych rezultatów. Warto jednak omówić jak właściwie uprawiana jest kawa i jak wygląda proces jej zbierania. Być może dzięki temu dowiemy się czegoś nowego, a wiedza ta pomoże nam lepiej selekcjonować kawę podczas dokonywania zakupów. Serdecznie zapraszamy do lektury!

 

Kawa potrzebuje do uprawy specjalnych warunków. Musi rosnąć ona w wilgotnym, ciepłym i mocno nasłonecznionym terenie. To właśnie dlatego, największe plantacje zlokalizowane są w rejonie tak zwanego „pasa kawowego”. Obszar ten zajmuje tereny pomiędzy Zwrotnikiem Raka oraz Koziorożca. Kawowce porastające zatem tereny Indii, Etiopii, Wietnamu, Kambodży, czy też Kolumbii i Meksyku posiadają najlepsze warunku do rozwoju i wydawania owoców. Z racji odpowiednich warunków do rozwoju, kawowce wydają owoce nawet kilkukrotnie w ciągu roku, co sprawia, że plantacje pracują na pełnych obrotach przez cały rok. Sam krzew kawowca to sporych rozmiarów roślina, która niekiedy mierzy nawet 3 metry! Warto jednak wiedzieć, że plantacje specjalne dbają o to, aby ich kawowce nie osiągały dużych rozmiarów i regularnie przycinają krzewy, tak aby zbiór owoców był łatwiejszy i bardziej kontrolowany. Dzięki temu, rośliny są również mniej narażone na warunki atmosferyczne.

 

Uprawa kawowca nie jest zadaniem prostym. Dlatego najlepsi plantatorzy na świecie poświęcają niezliczone ilości czasu aby odpowiednio dostosować proces obróbki i produkcji, tak, aby wydobyć z ziaren kawy to co najlepsze. Obecnie wyróżnić można 3 różne metody zbioru ziaren kawy. W zależności od miejsca z którego pochodzi kawa możemy mówić o zbiorach:

- Metoda mechaniczna

- Stripping

- Picking

Metody te różnią się od siebie prędkością zbioru oraz dokładnością. I tak metoda mechaniczna jest sposobem najszybszym, jednak powoduje ona niekiedy uszkodzenia krzewu kawowca. Metoda strippingu uznawana jest za opcję optymalną, gdyż umożliwia szybkie zebranie kawy, bez nadmiernego uszkadzania krzewu. Natomiast metoda pickingu to najbardziej delikatna i czasochłonna metoda, która polega na pojedynczym i uważnych zbieraniu każdego owocu kawy pojedynczo. Jak można się domyślić, najbardziej ekskluzywne i drogie gatunki kawy zbierane są właśnie metodą pickingu.

 

To odpowiednim zbiorze ziaren kawy należy przystąpić do ich obróbki i odpowiedniego przygotowania. W tym aspekcie również wyróżnia się różne metody i sposoby w jakim kawa jest obrabiana. W zależności od tego czy w procesie obróbki wykorzystuje się wodę możemy mówić o obróbce na mokro lub sucho. Stosuje się również metodę mieszaną, która polega na początkowym traktowaniu ziaren kawy wodą, a następnie ich suszeniu na betonowych blokach.

 

Dzięki zastosowaniu tych odmiennych metod kawa nawet o podobnych walorach smakowych może smakować zupełnie odmiennie. Proces obróbki wydobywa bowiem z ziaren odpowiednie nuty smakowe, które dodatkowo uwypuklone są poprzez proces wypalania ziaren. Jesteśmy przekonani, że dzięki informacjom zawartym w tym artykule będą Państwo nieco bardziej świadomie podchodzili do tego jak właściwie odbywa się zbiór i sama obróbka kawy. Jak już wspomnieliśmy jest to proces złożony i skomplikowany i różny w zależności od miejsca w jakim rośnie kawa. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tych różnic i docenić je, gdy następnym razem będziemy kupować kawę!

Kontakt

Chcesz uzyskać ofertę na ekspres z przedłużoną gwarancją? Uzupełnij poniższy formularz swoimi danymi, a my prześlemy ofertę w ciągu 15 minut!

732 61 61 61 sklep@marven.pl
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium