marven.pl
do kasy suma: 0,00 zł

Darmowa dostawa od 299zł!

Temperatura wody wykorzystywanej do parzenia kawy - jaka jest najlepsza ?
Temperatura wody wykorzystywanej do parzenia kawy - jaka jest najlepsza ?

Temperatura wody wykorzystywanej do parzenia kawy - jaka jest najlepsza?

 

Wiele osób błędnie uważa, że temperatura wody podczas parzenia kawy nie jest istotna i wystarczy zalać wrzątkiem zmielone ziarna. Jest to jeden z najczęstszych błędów popełnianych przez adeptów parzenia kawy. Właściwa temperatura podczas procesu zaparzania kawy odgrywa kluczową rolę i ma wpływ na smak naszego napoju w bardzo dużym stopniu. Niniejszy artykuł pomoże Państwu zrozumieć jak ważnym aspektem jest dobór właściwej temperatury przy zaparzaniu kawy.



Woda w procesie parzenia kawy jest naszą bazą, a niestety jest to jeden z elementów, który jest bardzo często bagatelizowany. To właśnie pod wpływem temperatury wydobywany jest z ziaren pożądany smak i aromat, dzięki prawidłowemu wypłukaniu olejków i oraz innych elementów, które wymieszają się z wodą. W efekcie zachodzenia powyższego procesu otrzymujemy świetny napar o ile wykorzystaliśmy do tego dobrej jakości ziarna.



Dlaczego należy wystrzegać się wrzątku? Gdy temperatura wody osiągnie 100 stopni Celsjusza i takim wrzątkiem zalejemy kawę, czy to popularną „sypaną” czy też przygotowane zmielone ziarna w kawiarce typu french press dosłownie zagotujemy ziarna. Sprawi to, że najważniejsze związki zawarte w kawie zostaną spalone i zniszczone, a co za tym idzie utracimy znaczną większość aromatu. Ponadto, użycie zbyt gorącej wody powoduje, że kawa nabiera gorzkiego posmaku oraz staje się mdła. Szczególnie jest to wyraźne podczas korzystania z kawy typu robusta, która posiada już naturalne gorzkawe nuty. Po zalaniu jej wrzątkiem tym bardziej uwydatnimy ten smak co zdecydowanie pogorszy walory smakowe napoju.


 
Skoro nie powinniśmy używać wrzątku to jaka temperatura jest optymalna? Tutaj dużo zależy od konkretnego gatunku ziaren kawy, które chcemy zaparzyć, lecz są pewne uniwersalne zasady.


 
Przyjmuje się, że najbardziej uniwersalną temperaturą wody odpowiednią do parzenia kawy jest ta mieszcząca się w przedziale 85-94 stopni Celsjusza. Korzystając z wody o podanej temperaturze jesteśmy w stanie uzyskać co najmniej dobre walory smakowe oraz aromat. Należy pamiętać, że powyższy przedział dotyczy alternatywnych form parzenia kawy takich jak drip, frenchpress czy aeropress. W przypadku ekspresów ciśnieniowych, które umożliwiają nam manewrowanie temperaturą oraz przygotowywania espresso powinniśmy operować temperaturą wynoszącą nieco powyżej 90 stopni Celsjusza.


 
Obecnie mamy do dyspozycji wiele urządzeń, które pozwalają nam sprawdzić i kontrolować temperaturę wody. Zdecydowanie najprostszą metodą jest jednak zakup elektrycznego czajnika posiadającego wbudowany termostat pozwalający nam wybrać pożądaną temperaturę. Możemy również skorzystać z ręcznych termometrów i pilnować odpowiedniego momentu, w którym powinniśmy przestać gotować wodę. Pamiętajmy jednak o tym, aby mimo wszystko wody nie przegotować, gdyż wraz z parą wodną traci ona wiele składników, które pozytywnie wpływają na smak kawy.



Trzymanie się tych prostych zasad z pewnością pozwoli nam uzyskać lepszy smak naszej ulubionej kawy. Poprawią się jej walory zapachowe oraz właściwości energetyczne! Zapraszamy do eksperymentowania!
 

Kontakt

Chcesz uzyskać ofertę na ekspres z przedłużoną gwarancją? Uzupełnij poniższy formularz swoimi danymi, a my prześlemy ofertę w ciągu 15 minut!

732 61 61 61 sklep@marven.pl
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium