Szukacie pomysłów na letnie kawowe drinki, które zainspirują znajomych lub ucieszą klientów? Przygotowaliśmy dla Was zestaw przepisów, które sprawdzą się idealnie w upalne dni!
Kawa mrożona
Rosnącym temperaturom sprzyja picie mrożonej kawy. Jest to świetna orzeźwiająca alternatywa dla porannej małej czarnej. Przygotowanie kawy mrożonej jest naprawdę proste. Wszystko, czego potrzebujesz to wysoka szklanka wypełniona lodem, kawa i syrop waniliowy lub cukier trzcinowy i mleko. Wymieszaj to wszystko i gotowe!
Składniki:
- Podwójne espresso
- Mleko półtłuste (lub według Waszych preferencji)
- Kostki lodu
- Cukier trzcinowy lub syrop waniliowy
Metoda:
- Zaparz podwójne espresso z ulubionej kawy i wymieszaj z cukrem trzcinowym
- Wlej podwójne espresso na pół szklanki lodu
- Uzupełnij mlekiem i mieszaj przez chwilę. Et voila!
Do kawy mrożonej polecamy kawę Espresso Classico firmy Vergnano, która jest idealną opcją dla osób, które preferują mocny smak kaw, z dużą zawartością kofeiny.
Espresso tonic
Schłodzone bezalkoholowe espresso z tonikiem to idealnie orzeźwiający napój na upalne dni. Do jego przygotowania potrzebujecie jedynie dobrej jakości tonik, espresso, kostki lodu oraz owoce cytrusowe do przystrojenia.
Składniki:
- 30ml espresso
- woda z tonikiem, do uzupełnienia
- Kostki lodu
- Plasterek pomarańczy lub ćwiartka limonki do przystrojenia
Metoda:
- Zaparz 30 ml espresso, a następnie pozostaw do ostygnięcia.
- Powoli wlej dużą szklankę toniku z dużą ilością lodu.
- Przed podaniem udekoruj plasterkiem pomarańczy lub ćwiartką limonki
Do espresso tonic polecamy kawę ziarnistą Espresso Classico z naszej własnej palarni Marven Coffee Roasters. Jest to świeżo palona mieszanka z przeważającą ilością robusty zapewniająca intensywny smak i bogaty aromat serwowanych specjałów kawowych. Przygotowane na jej bazie espresso charakteryzuje się niską kwasowością oraz grubą cremą. Intensywny aromat doskonale harmonizuje z dodatkiem spienionego mleka dzięki czemu przygotowane cappuccino będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów.
Cold Brew
Do przygotowania Cold Brew polecamy rewelacyjny ekspres JURA Z 10, który dzięki Cold Extraction Process – technologii ekstrakcji kawy na zimno - przyrządza prawdziwe specjały typu Cold Brew za naciśnięciem jednego przycisku. Podczas gdy wiele standardowych zimnych napojów kawowych powstaje najczęściej z parzonej na gorąco i schłodzonej kawy, w przypadku ekspresu Z10 proces ekstrakcji odbywa się z użyciem zimnej wody, pulsująco, pod wysokim ciśnieniem i z grubiej mieloną kawą. W rezultacie w filiżance otrzymujemy naturalny, przygotowany w profesjonalny sposób orzeźwiający napój, w którym wspaniale dają się wyczuć owocowe aromaty kawy, nietłumione przez goryczkę. Nie jest to po prostu zimna kawa, ale prawdziwe Cold Brew.
W naszym sklepie znajdziecie również idealną kawę do Cold Brew, Kawa Ethiopia Dijmmah jest obowiązkową pozycją na liście wszystkich smakoszy kawy.
Kawa Dalgona
Kawa Dalgona pochodzi z Korei Południowej i stała się jednym z najbardziej popularnych przepisów na letnią kawę w ostatnim czasie. Wszystkie składniki w kawie Dalgona są ubijane do momentu uzyskania gładkiej i kremowej pianki, która jest kluczowym elementem.
Składniki:
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, polecamy Davidoff Rich Aroma
- 2 łyżki gorącej wrzącej wody
- 3 łyżki cukru
Metoda:
W małej misce wymieszaj kawę z cukrem, zalej gorącą wodą, wymieszaj i zacznij ubijać piankę przez około 10-12 minut.
Do Dalgona polecamy kawę rozpuszczalną Davidoff Rich Aroma, która została stworzona ze stuprocentowych ziaren gatunku arabica. Ta kawa wyróżnia się niskim poziomem kwaskowatości, a także dojrzałą, korzenną nutą. Ta rozpuszczalna kompozycja z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi pysznej kawy!
Wietnamska Kawa Mrożona
Ta popularna wietnamska kawa mrożona zwana inaczej Cafe Sua Da to połączenie mocnej kawy i słodzonego skondensowanego mleka z lodem.
Składniki:
- 2 łyżki skondensowanego mleka
- 1 1/2 łyżki grubo zmielonej kawy
- Gorąca woda (prawie wrząca)
- Lód
- filtr do kawy
Metoda:
Wlej słodzone skondensowane mleko skondensowane do szklanki. Zaparz zmieloną kawę i wymieszaj razem z mlekiem. Dodaj kostki lodu! Do Wietnamskiej kawy mrożonej polecamy kawę ze 100% zawartością Robusty.
Lody kawowe
Kiedy na zewnątrz jest gorąco i potrzebujesz zastrzyku kofeiny, aby się ochłodzić, przetrwacie dzień dzięki kawowym lodom domowej roboty!
Składniki:
- 1 szklanka zimnej kawy
- 1/4 - 1/2 szklanki zimnego mleka
- 1 - 4 łyżki cukru pudru
Metoda:
Wymieszaj kawę, mleko i cukier, posmakuj i dopasuj smak pod siebie. Przelej miksturę do foremek na lody i pozostaw w zamrażalniku na noc.
Jeśli szukacie czegoś wyjątkowego i niepowtarzalnego to zapraszamy do świata Marven Coffee Roasters, czyli kaw z naszej własnej palarni, które trafiają do Was do 2 tygodni po ich wypaleniu, co zapewnia najwyższą świeżość! Świeżo palona 100 % arabika Arabica, szlachetna i inna niż wszystkie lub Caffe Crema dla najbardziej wymagającego klienta, czy też intensywna Espresso Classico - każdy miłośnik małej czarnej znajdzie tutaj coś dla siebie.